10 tips: Så säkrar du ditt hem inför semestern!

Semester 1
Semester 2
Semester 3

Risken för vattenläcka, inbrott eller brand i ditt hem är generellt sett rätt liten. Men lägg ihop riskerna och multiplicera med alla år du klarat dig så ter det sig kanske inte så osannolikt längre. Genom några enkla försiktighetsåtgärder kan du reducera risken för att något händer, samt minimera skadorna om olyckan
trots allt skulle vara framme.

Semestersäsongen är här och många svenskar passar på att resa bort. Då kan det vara lätt att oroa sig för sitt hem medan man är borta.

Ta del av dessa 10 tips för att säkra ditt hem under din semester.

  1. Sociala medier
    Tala inte om på Facebook och Twitter att du åker på semester. Gäller kanske i synnerhet barn eller ungdomar som bor hemma och har ett stort nätverk med en offentlig profil.
  2. Få det att se ut som du vore hemma
    Plocka inte undan alla leksaker och prylar som får hemmet att se bebott ut. Låt gärna kaffekoppen stå kvar på bordet. Fördragna gardiner och vissnande blommor är andra ledtrådar för tjuven.
  3. Tom brevlåda och full soptunna
    Be en granne eller bekant ta in posten för att inte skylta med din frånvaro. Du kan också lagra eller eftersända posten tillfälligt via https://www2.adressandring.se/privatperson. En tom soptunna är ett tydligt tecken på att du inte är hemma. Be grannen slänga en del av skräpet i din tunna.
  4. Tänk på brandrisken
    Dra ut kontakterna till elektriska apparater som TV, DVD, dator osv. Om du stänger av huvudbrytaren tänk på att kyl och frys även då stängs av.
  5. Larm
    Skaffa ett larm som är uppkopplat. Både risken och följdskadorna av ett inbrott minskar med ett larm som inte bara tjuter lokalt. Moderna larm erbjuder också rökvarning som kopplas till larmcentral eller din telefon.
  6. Ljus och ljud
    En enkel timer, helst en elektronisk sådan, för lampor och radion kan få det att se ut som om du är hemma. Moderna LED-lampor utvecklar nästan ingen värme vilket minskar brandrisken och drar minimalt med ström.
  7. Stäng av vattnet
    Stäng av avstängningskranar till disk- och tvättmaskin, eller annat som har ett tryck i ledningarna
  8. Bra lås
    Den vanligaste vägen in och ut för tjuven är en dörr. Bra lås som bara kan låsas upp med nyckel (även inifrån) och brytbleck minskar risken för påhälsning.
  9. Hejda skadedjuren
    Försäkra dig om att det inte finns livsmedel framme vilket kan attrahera myror och skadedjur, städa till exempel ur brödburken och töm papperskorgar så minskar du risken.
  10. Goda grannar
    En av de absolut bästa lösningarna för att minimera risken för skador och inbrott är goda grannar som tittar till hemmet med jämna mellanrum.