Ekonomi/Budget

Spargris
Ekonomi
Ekonomi och räknare

Behöver du hjälp att få koll på din ekonomi kan du använda dig av Konsumentverkets budgetkalkyl.

Tio tips som ger dig bättre koll på ekonomin.

Budgetkalkylen gör det lättare för dig!
Med hjälp av denna budgetkalkyl kan du enkelt och lätt göra din egen budget. Fyll själv i de uppgifter och siffror som gäller för dig och ditt hushåll. Under fliken Resultat får du sedan en överskådlig bild av din
ekonomi. Det lönar sig att ha koll på sina marginaler….

Räkna ut din budget med hjälp av budgetkalkylen

Köpstopp i en månad
Handla bara det absolut nödvändigaste under en månad. Försök att minska ner på småutgifter som till exempel fika, godis och tidningar. Kanske märker du att du köper sådant du egentligen inte behöver. Gör det till en utmaning; hur mycket kan du spara under en månad? Skriv upp de inköp du gör i en kassabok. Då är det lättare att se vad du lägger pengar på.

Planera matinköpen
Mat är dyrt. Genom att göra en veckomatsedel och en inköpslista som du har med dig när du handlar kan du planera billiga måltider istället för att impulsköpa dyra livsmedel när du är hungrig och stressad.

Gör matlåda
Laga mat hemma på kvällen och gör matlådor. Du sparar flera hundra kronor i månaden genom att ta med dig mat istället för att köpa lunch på restaurang.

Cykla istället för att ta bilen
Att åka bil kostar mer än vad man kanske vill tro. Ta cykel eller åk kollektivt så ofta som möjligt istället.

Undvik att handla på kredit och att ta sms-lån
Du skjuter bara upp problemen till nästa månad. Har du inte 2 000 kronor denna månaden är det inte så troligt att du har 2 500 kr att betala tillbaka nästa månad. Klarar du inte att betala tillbaka lånet växer kostnaden snabbt.

Spara energi
Du kan påverka dina elkostnader på olika sätt, bland annat genom att dra ur kontakten till hemelektronik när den inte används. Kontakta kommunens energirådgivare för att få mer information.

Använd Energimyndighetens energikalkyl för att se hur mycket du kan spara.

Se över avtalen för tv, internet, telefon och el
Gör en inventering av hemmets avtal. Behöver du alla tv-kanaler? Går det att ringa billigare med någon annan teleoperatör eller finns det bättre avtal för internet? Du kan också spara pengar genom att byta elavtal eller leverantör.

Jämför priser på compricer.se och elpriskollen.se

Se över försäkringarna
Har du koll på dina försäkringar? Är du dubbelförsäkrad eller betalar du för försäkringar som du inte behöver? Du kanske kan få en billigare försäkring om du byter försäkringsbolag?

Läs mer om att byta försäkringar på konsumenternas.se

Se över lånen
Har du många dyra lån? Kontakta banken och se om du kan slå ihop flera lån till ett. Försök samtidigt att förhandla så att du får en bättre ränta. Ibland kanske det lönar det sig att byta bank.

Läs mer om att byta bank på konsumenternas.se

All information på denna sida är hämtad från Konsumentverkets hemsida och på www.konsumentverket.se finns ytterligare information kring dina frågor om budget och ekonomi.