Brandvarnaren

Om Brandvarnare


När snön lyser vit på taken, då är endast brandvarnaren vaken. De flesta bostadsbränder inträffar på natten. En fungerande brandvarnare varnar dig i tid så att du och din familj kan hinna sätta er i säkerhet. Läs igenom frågorna och svaren nedan och testa din brandvarnare!

Brandvarnare

Var ska brandvarnaren sitta? Brandvarnaren ska framför allt skydda oss när vi sover. Därför bör den sitta utanför sovrumsdörren. Det är viktigt att den sitter i taket och att det är minst 50 cm till närmaste vägg. Om bostadenhar mer än ett våningsplan bör det finnas minst en brandvarnare per våningsplan. Rekommendationerna är att det bör sitta en på var 60 kvm. En per rum är givetvis det allra bästa.

Att sätta upp en brandvarnare hemma – Se filmen här!

Hur märker jag att batteriet är slut?
När batteriet börjar ta slut ger brandvarnaren ifrån sig ett pip med jämna mellanrum. Har du varit på semester kan du ha missat detta. Ha därför alltid för vana att testa brandvarnaren när du kommer hem från semestern.

Hur testar jag brandvarnaren?
Testa genom att trycka in knappen som finns på alla brandvarnare. Håll in den ett par sekunder. Om den inte börjar tjuta ska du testa med ett nytt batteri.

Hur ofta ska jag testa brandvarnaren?
Brandvarnaren bör alltid testas när man varit bortrest en tid och runt första advent. Dessutom bör man testa den med jämna mellanrum. Tänk på att brandvarnarens livslängd är ca 8-10 år. Därefter räcker det inte att byta batterier utan du bör skaffa en ny brandvarnare.

Var kan jag köpa brandvarnare?
Brandvarnare finns och bör köpas på försäkringsbolagen, i fackhandeln eller på brandredskapsföretag.

Vilka olika typer av brandvarnare finns det?
Det finns två typer (avseende funktion) av brandvarnare, optisk och joniserande. Båda dessa reagerar på rök, men de känner av rökpartiklarna genom olika tekniska lösningar. Även om respektive typ är mer känslig för vissa typer av rökpartiklar, så visar erfarenheten att båda sorterna ger varning vid bränder i bostäder på så sätt att de ger ett likvärdigt skydd. Tiden från det att brandvarnaren ger larm till det att det blir en farlig miljö blir generellt sett lika, vare sig man har optisk eller joniserande brandvarnare. Men det finns vissa tekniska fördelar med en brandvarnare som är både optisk och joniserade.

Fyll i dina kontaktuppgifter, så får du Brandskyddsföreningens digitala nyhetsbrev.
Till formuläret >>